Ucuza tabldot yemek yok!

YESİDEF Başkanı Bozdağ, enflasyonun yükselmeye devam ettiği takdirde 3 aylık sözleşmelerin aylığa çevirilebileceğini açıkladı

        
     Gıda ve enerji fiyatlarındaki artış hazır yemek sektöründe 3 aylık sözleşme döneminin başlamasına neden oldu. Hazır yemek sektöründe  hızlı artan maliyetler, standart tabldot yemek fiyatını yükseltti.  Şu an 40 TL’nin altında standart tabldot yemeğin kalmadığını belirten Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Genel Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Hizmet Sektörleri Başkanı Hüseyin Bozdağ, “Artık ucuz yemek kalmadı. Dolayısıyla müşteriler de işverende bu konuda bilinçlenmeli ve 40 TL’nin altında hazır yemek arayışına girmemeli. Gıda fiyatlarındaki artışlar hazır yemek sektörünü zorluyor.  Enflasyon yükselmeye devam ederse 3 aylık sözleşmelerimizi aylığa çevirme ihtimalimiz olabilir” dedi.

     Tabldot yemeğe yüzde 100 zam geldiğini dile getiren Bozdağ, “Ancak her gün alışveriş yaptığımız temel gıda enflasyonu da ortada. Maliyetlerimiz bir o kadar arttı. Bu nedenle 40 TL’nin altına basic tabldot yemek kalmadı. Hem işveren ve sanayici hem de müşteriler hazır yemek konusunda bilinçlenmeli, 40 TL’nin altında hazır yemek arayışına girmemeli. Her ay sonu eskalasyon yaparak sözleşmelerimizi ona göre hazırlıyoruz.  Bu durumu, sektörde fırsatçılık yaratmak için değil reel bir şeyi ortaya koymak adına yapıyoruz. Çünkü  hazır yemek sermaye birikimi olmayan çok sığ bir sektör. Rekabet ederek 25-30 TL’ye yemek vermeye çalışırlarsa sonunun iflas olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“HAM MADDE İÇİN KAYNAK YARATMAMIZ LAZIM”
     Birçok ürünün hasat dönemlerinin yaklaşması ve rekoltelerin iyi gitmesinin sonucunda gıda fiyatlarının düşmesini umut ettiklerini dile getiren Bozdağ, “Üretimin, istihdamın ve çalışanın verimliliğini artırmak, sağlığını korumak için 40 TL’nin altında yemek kalmadı mesajını vermek istiyoruz.  Ama firmaların seçimlerine göre yemekler ise 50-55 TL’ye kadar çıkıyor. Müşterileri de düşünerek hareket etmeye çalışıyoruz. Çünkü karşımızdaki de sanayici biz de öyleyiz. Ancak hazır yemek sektöründe kar marjları göz önüne alındığında ve bıçak kemiğe dayandığında yapacak bir şey kalmıyor.

     Bakanlık yaptığı açıklama ile  günlük yemek ücreti 51 TL olduğunu duyurdu.  Ancak o fiyatlara kadar çıkmak istemiyoruz. Hazır yemek sektörü sermaye yetiştiremiyor. Ham madde alımlarımız çok arttı. Kaynak yaratmamız lazım fakat kaynağa ulaşmakta zorlanıyoruz” ifadesine yer verdi.
     Müşterilerin ucuza yemek talep etmesinin merdiven altı üretimin yaygınlaşmasına neden olduğunu vurgulayan Bozdağ, “Merdiven altı üretim sistemi varsa  bu müşteriden de kaynaklı oluyor. Ancak insanların sağlığıyla ilgili merdiven altı üretim olmamalı.  Herkes kendi işini yapmalı. Yemek işini ise bize teslim etmeliler” dedi.