Mutfakta eleman kıtlığı

Türkiye Yemek Sanayicileri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Bozdağ, mutfak personelinde 35 bin açık olduğunu dile getirdi

Pandemide endüstriyel  yemek sektörü 19 aylık iş kaybı yaşadı. Bu dönemde online satışların artması, mutfakta çalışan elamanların paketleme ve kurye sektörüne kaymasına neden oldu. Okulların açılmasının ardından ise endüstriyel  yemek sektöründe oluşan eleman açığı arttı. Mutfak personelinde yaklaşık 35 bin açık olduğunu dile getiren Türkiye Yemek Sanayicileri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Bozdağ, okulların kapanmasının ardından oluşan iş kaybının yaklaşık 150 bin kişiye ulaştığını ve bu açığın yüzde 20 ile hala devam ettiğini belirtti.

MUTFAK ELEMANI SEYYAR SATICI OLDU
     Yaz döneminde turizmin açılmasıyla da iş gücü kaybı yaşadıklarını dile getiren Bozdağ, “İş gücünü iki şekilde kaybettik. Bir kısım garsonlarımız, kuryelik ya da seyyar satıcılığa başladı. Bir kısım ise turizm sektörüne yöneldi. Ayrıca asıl işlerini ikincil iş görerek köylerine dönen ve orada tarımla uğraşan personellerimiz de var. Zaten işletmenin temel beyni olan bulaşıkta çalışan personel, aşçı yardımcıları ve şoför gibi ara eleman açığı vardı. Eksik çalışıyorduk ya da zor buluyorduk, artık hiç bulamaz olduk” dedi.

“KURDUĞUMUZ OKULLARDA NİTELİKLİ ELEMAN YETİŞTİRİYORUZ”
     Mutfakta eleman yetiştirmek amacıyla önemli atılımlarda bulunduklarını dile getiren Bozdağ, “İstanbul Sanayi Odası ve Milli Eğitim Bakanlığı ile kurduğumuz ‘Protokol Okulları’ İstanbul’da 42’ye ulaştı. ‘Protokol Okulu’ndan 2 tanesiyle yakından ilgileniyorum. Özellikle aşçı, aşçı yardımcısı ve gastronomi bölümünden mezun çocukları burada yetiştiriyoruz ve tüm eksikliklerini tamamlıyoruz.

     Maalesef bugüne kadar veliler tarafından üniverisite okuyamayacak ve bu nedenle bir meslek edinsin diye itilmiş çocuklar meslek liselerine yöneltiliyor. Çocuklar ise bu ruh haliyle kendilerini bir yerlere ait hissetmiyorlar. Ama biz bu durumu aşarak, aslında memleket meselesi dediğimiz olayları ele alarak,  2 senedir nitelikli eleman yetiştirilmesini sağladık. Okullarda öğrencilere destek vererek en bilinçli şekilde eğitip sahaya getirmeyi amaçlıyoruz . Öğrenciler pratikte de öğrensinler ve sektöre adım attıklarında bilinçli olsunlar düşüncesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü için mutfak kurulmasını sağladım. Çünkü pratik olmadan teoride öğretilen bilgilerle sektöre atılan gençler ilk etapta çok ezilmek durumunda kalıyorlar” diye konuştu.

     Türkiye Yemek Sanayicileri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Bozdağ, “İş gücünü iki şekilde kaybetttik. Bir kısım garsonlarımız, kuryelik ya da seyyar satıcılığa başladı. Bir kısım ise turizm sekötürüne yöneldi. Ayrıca asıl işlerini ikincil iş görerek köylerine dönen ve orada tarımla uğraşan personellerimiz de var. Zaten işletmenin temel beyni olan bulaşıkta çalışan personel, aşçı yardımcıları ve şoför gibi ara eleman açığı vardı. Eksik çalışıyorduk ya da zor buluyorduk, artık hiç bulamaz olduk” dedi.